Sezonul estival s-a incheiat. Acum ar fi momentul cel mai potrivit pentru a ne indrepta atentia catre alunite. Expunerea la soare, atat de placuta si de relaxanta, aduce, pe langa numeroase beneficii, si aparitia alunitelor.
Alunitele, sau nevii, asa cum sunt denumite in termeni medicali, sunt leziuni benigne aparute prin proliferarea, sau inmultirea, celulelor care produc pigment ( melanocite). Nevii pot fi prezenti la nastere – cunoscuti sub numele de nevi congenitali, sau pot aparea de-a lungul vietii. Pot avea forme si dimensiuni diferite, iar culorile pot varia de la roz, maro-deschis pana la negru. De asemenea, alunitele pot fi plate sau iesite in relief.
Cauzele aparitiei alunitelor nu sunt pe deplin cunoscute, dar numarul lor poate depinde de factorii genetici sau de expunerea la soare. Factorii de risc pentru aparitia alunitelor sunt arsurile solare, pielea deschisa la culoare si imunitatea scazuta. De cele mai multe ori, alunitele sunt benigne, cu toate acestea, riscul de melanom nu este exclus, potentialul de malignizare al nevilor fiind variabil. Din aceasta cauza este indicat ca macar o data pe an, preferabil dupa perioada insorita a anului, sa facem o vizita la medicul dermatolog pentru o evaluare a alunitelor.
Cu ajutorul dermatoscopului, medicul va analiza aspectul alunitelor, iar daca vreuna dintre ele ridica orice suspiciune, acesta va indica reevaluarea peste 2-3 luni sau indepartarea alunitei. Tehnicile chirurgicale sunt multiple; medicul va decide care este cea mai potrivita pentru dumneavoastra.
De asemenea este necesar sa va prezentati la un medic dematolog in cazul in care ati zgariat, lovit sau rupt o alunita. Aceasta va fi cel mai probabil indepartata. Conceptia conform careia indepartarea unei alunite ar duce la cancer sau alte complicatii este total gresita.
Nu in ultimul rand, este foarte important sa va autoexaminati pielea, iar daca vi se pare ca o alunita si-a schimbat aspectul sau comportamentul, nu amanati vizita la dermatolog. Alunitele mai pot fi indepartate si in motive pur estetice sau daca sunt localizate in zone in care produc disconfort sau sunt supuse in permanenta unor microtraumatisme.
In cadrul Policlinicii AS, Dr. Diana Degeratu va sta la dispozitie cu toate informatiile si detaliile de care aveti nevoie. Nu intarziati sa va faceti o programare pentru evaluarea alunitelor!